automatizare finante personale

Automatizează-te!

E un termen la modă. Cu atâta tehnologie în jurul nostru, aproape toate lucrurile ajung să se facă „pe automat”. Dacă e bine sau rău e o discuție lungă. Cert e însă că, toată această automatizare din jurul nostru ne ajută să trecem mai ușor prin lumea de azi care e din ce în ce mai rapidă. Discutăm astăzi este despre automatizarea finanțelor personale. Îți poți pune banii la lucru în mod automat? Desigur, hai să vedem cum!

A-ți automatiza finanțele personale reprezintă nu doar un „lucru cool”, ci o necesitate. Făcându-ți o strategie temeinică poți să ai certitudinea că „micile tentații” nu vor mai putea atenta la planurile tale pe termen lung, iar stabilitatea financiară nu-ți va putea fi pusă sub semnul îndoielii. În plus, trecând „pe automat” vei câștiga timp.

Primul pas pe care trebuie să-l faci este acela de a identifica ce tip de internet banking îți oferă banca ta. Cercetează cu atenție costurile pe care le implică soluția propusă de bancă(în mod normal ar trebui oferită gratis, dar ce mai e normal în ziua de azi?) și facilitățile. În privința costurilor m-am pronunțat, astfel încât ar trebui să vedem care sunt facilitățile de care avem nevoie. În primul rând trebuie să poată avea o funcție de programare a plăților recurente(standing order). Apoi, avem nevoie de existența modalităților automate de plată a facturilor(direct debit sau similar). Și, nu în ultimul rând, avem nevoie de un sistem de alerte sau de raportare care să permită trimiterea automată de emailuri pentru anumite operațiuni. Așadar, solicită-i funcționarului bancar informații detaliate despre costurile și facilitățile serviciului de internet banking pe care ți-l oferă!

După ce ai contractat serviciul, e timpul să treci la treabă. Pentru început trebuie să-ți configurezi retragerea automată din cont a banilor pe care vrei să-i economisești lunar. Aici ai două variante: fie-ți muți banii automat într-un cont de economii(dacă nu știi despre ce e vorba citește articolul referitor la tipurile de depozite oferite de bănci), fie – dacă banca nu-ți oferă prima posibilitate – setezi constituirea automată a unui depozit la termen în ziua în care-ți încasezi salariul.

Pasul doi constă în setarea plăților automate de facturi. De cele mai multe ori, aceasta se face la sediul băncii. Pentru a nu-ți mai bate capul cu plățile facturilor, setează-ți plata acestor servicii automat. Aici trebuie însă să faci un mic artificiu. Datele de plată ale acestor servicii pică în zile diferite. De asemenea, sumele care se plătesc sunt diferite de la lună la lună, în funcție de consum. Ei bine, pentru a avea siguranța că nu vei rămâne fără bani în cont(sau pentru a nu exista tentația să intri „fără să știi” în banii de facturi) va trebui să-ți setezi un cont diferit din care se vor plăti facturile. Trebuie să-ți calculezi un buget mediu lunar al facturilor. Ia o lună de vară și una de iarnă și calculează cât te costă în total gazele, electricitatea, telefonul, cablul , internetul, apa s.a.m.d. Fă media între cele două, iar aceasta va reprezenta „suma de rezervă”. Vei începe prin a pune în contul de facturi(cu puțin timp înainte de a-ți încasa salariul) echivalentul sumei de rezervă. Apoi setează-ți ca la încasarea salariului să se vireze automat în acest cont o sumă similară „sumei de rezervă”. Pentru siguranță setează-ți o alertă pe acest cont în momentul în care soldul contului este mai mic decât jumătate din suma de rezervă. Ca să nu plătești suplimentar, setează-ți alerta sub forma unui mail(nu SMS) pe care să-l primești în contul pe care l-ai legat la telefonul mobil. Astfel, vei primi alerta în timp util și vei putea lua deciziile necesare evitării neplății unor facturi. Există și-aici o șmecherie pe care o poți face. Nu-ți seta ca și cont de plată al facturilor un cont curent, ci unul de economii. Astfel, banii care-ți stau în cont în așteptarea plății facturilor vor produce dobândă în fiecare zi „de staționare”. În plus, pentru conturile de economii nu se percep comisioane de administrare, în timp ce, de obicei, pentru conturile curente acestea se percep.

Dincolo de siguranță, un alt avantaj al plății facturilor din alt cont este acela al ordinii. Consultând desfășurătorul contului vei putea vedea cu ușurință, lună de lună, câți bani se duc pentru fiecare furnizor și, dacă e cazul, vei putea lua măsurile care se impun.

Și cu aceasta, automatizarea finanțelor personale este gata. De-acum, la fiecare salariu, banii destinați economiilor și cei necesari plății facturilor vor fi luați automat din contul de card, iar ție-ți va rămâne la dispoziție ceea ce ai de cheltuială. Desigur, în funcție de specific, mai sunt câteva operațiuni necesare. Pentru cei care au credite probabil va trebui mutată automat și rata de credit în contul din care se încasează, dacă ai de plătit rate la o asigurare va trebui să setezi și pentru acestea viramente automate s.a.m.d.

În mare însă, acestea sunt operațiunile necesar a fi efectuate pentru a scăpa de o bătaie de cap suplimentară. Desigur, mai sunt operații pe care va trebui să le faci manual. Spre exemplu, după ce soldul contului dedicat economiilor va depăși un anumit nivel va trebui să muți banii într-un depozit mai rentabil, pe o perioadă ceva mai lungă de timp(sau să-i canalizezi spre investiții). Însă, automatizarea operațiunilor lunare, dincolo de ordonare a finanțelor tale, au rolul de disciplinare a ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *