bani, cheltuieli

7 lucruri pe care nu trebuie să le plătești niciodată

Sunt atât de multe cheltuieli inutile pe care le faci încât ele îți intră în instinct. Astfel, ajungi să te obișnuiești cu ele și să le consideri normale. Numai că, ghici ce, sunt absolut aberante. Iată mai jos câteva tipuri de cheltuieli pe care le poți tăia cu ușurință. Vei reuși astfel să „eliberezi” sume frumușele de bani pe care le poți canaliza către destinații mai profitabile pentru tine.

1. Taxe de cont

De mai multe ori am spus că perceperea de taxe pentru contul curent sau depozite nu are nicio justificare logică. De aceea e timpul să tai cu rigurozitate acest e tipuri de cheltuieli. Caută o bancă fără comisioane de administrare/întreținere cont. Alte comisioane care-ți iau bani din cont sunt cele pentru serviciul internet/mobile banking, pentru notificări prin SMS privind utilizarea cardului sau a contului s.a.m.d. Acordă o mare atenție acestor tipuri de „servicii” deoarece altfel poți ajunge să plătești sume piperate pentru nimic!

2. Taxe de ATM

Ai idee cât plătești pentru retragerea de numerar din ATM? Dacă nu retragi banii de la banca la care ai cont vei plăti pentru fiecare tranzacție 2.5 lei la care se adaugă 1% din suma extrasă. Scoți 100 de lei, plătești 3.5 lei. E enorm! În condițiile în care poți plăti gratis cu cardul, chiar n-are sens să irosești aiurea banii. O altă șmecherie utilizată pentru a stoarce bani de la clienți este taxa pentru interogarea soldului la ATM. Dacă ai o asemenea taxă, nu mai cere soldul contului! Îl poți afla cu ușurință utilizând servicii de internet/mobile banking!

3. Extensii de garanție

Când îți cumperi un electronic/electrocasnic comerciantul îți oferă ca, în schimbul unei sume suplimentare, să-ți mărească garanția produsului. La prima vedere pare interesant, dar, în realitate, e o chestie păguboasă pentru tine. Ajungi să plătești acum pentru niște servicii care-ți vor fi oferite peste cel puțin doi ani. Va mai exista însă comerciantul respectiv peste doi ani? Vei mai deține atunci produsul pe care l-ai luat acum? Sunt atâtea variabile care fac imposibil „beneficiul” de pe urme acestei „afaceri” încât ea le face cu ochiul comercianților. Dacă într-adevăr îți dorești o asemenea garanție, mai bine pui banii de-o parte pentru a-i folosi dacă aparatul se strică după perioada de garanție. O să ai o surpriză plăcută!

4. Cupoane, vouchere,  oferte speciale, super-reduceri

În lumea de azi acest tip de oferte beneficiază de super-publicitate, dar, în realitate, nu-ți oferă nimic în plus față de standard. Site-urile de super-reducerii s-au înmulțit precum puricii, iar oferte adevărate de reduceri sunt, în realitate, extrem de puține față de ceea ce crezi tu! Acordă în special o mare atenție ofertelor din turism. Vezi că, de cele mai multe ori, „super-oferta” este împachetată doar cu vorbe frumoase și servicii de proastă calitate! Și, de fapt, nu-i nicio super reducere, ci o mega păcăleală.

5. Cablu TV

Așa-i că te surprinde? Cum să nu mai plătești cablul TV? Să scoți televizorul la pensie? Nicidecum! Află că, la ora actuală plătești aiurea banii de cablu. Verifică dacă ești în apropierea unui multiplex de televiziune digitală și vezi câte programe gratuite poți prinde cu o antenă normală de cameră. Dacă te interesează programe TV străine le poți vedea OK prin internet sau, cu o investiție nu prea mare, prin intermediul unei antene satelit. Vei economisi astfel o groază de bani!

6. Asigurări

Am mai discutat într-un articol anterior despre asigurările cu acumulare. Nu-ți face așa ceva! E o țeapă! O altă țeapă devine asigurarea CASCO. Plătești o groază de bani și, când ai nevoie, ești aruncat într-un labirint birocratic, amânări, false probleme, s.a.m.d. Decât să-ți faci asigurare casco, mai bine te interesezi cât costă și-ți pui lunar suma respectivă într-un cont de „reparații”. În momentul în care îți vei schimba mașina, te va surprinde câți bani ai strâns prin această metodă!

7. Haine la preț întreg

Te fascinează „noua colecție” a magazinului X? Liniștește-te! În industria modei(și nu numai) e o regulă de bază: primii 20% dintre clienți plătesc 80% din prețul total al unei colecții. Cu alte cuvinte, dacă te-arunci să-ți cumperi hainele la preț întreg ajungi să plătești o groază pe ele! Strategia cea mai înțeleaptă e să-ți cumperi hainele la sfârșitul sezonului. Vei beneficia de reduceri chiar și de peste 80% pentru aceleași haine! Iar moda nu se schimbă atât de rapid pe cât îți imaginezi tu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *