Ce-ar fi trebuit să învățăm de la cutremur

Iată că am avut parte de un cutremur. Chiar dacă a fost unul sub șase grade, a fost suficient de mare pentru a te face să te gândești serios la nivelul tău de pregătire în ceea ce privește dezastrele naturale. Un cutremur, o inundație sau orice alt fenomen neașteptat lovește atunci când te aștepți mai puțin. În aceste momente o bună pregătire poate face diferența între viață și moarte.

Nu vreau să te sperii, dar ar trebui să conștientizezi că, de cele mai multe ori, câteva secunde în care acționezi corect sunt esențiale pentru tine și cei apropiați. Cu siguranță nu poți face mare lucru, dar comportându-te corect îți sporești substanțial șansele de a trece cu bine prin asemenea dezastre. Mai jos și-am pregătit câteva idei care sper să te ajute de-acum înainte. Nu sunt idei proprii ci selecții preluate de la cei mai mari specialiști în supraviețuire.

1. Identifică cel mai rezistent loc din casa ta.

Când ai de-a face cu un cutremur, cea mai proastă soluție e să fugi din casă. Scările sunt cele mai sensibile structuri care cedează primele. Marea majoritate a victimelor cutremurului din 1977 a fost formată din cei care încercau să se salveze fugind pe scări. Așadar, controlează-ți instinctul și adăpostește-te în casă. Identifică cel mai solid loc și așteaptă acolo până se termină cutremurul.

2. Știi unde trebuie să mergi?

semnalizare adapost protectie civila

În fiecare localitate există cel puțin un adăpost civil. În funcție de tipul dezastrului ar trebui să mergi rapid acolo. Marea majoritate a populației ignoră acest aspect, însă acolo se va afla personalul care te va ajuta în caz de dezastru. Identifică cel mai apropiat adăpost de locuința ta. E simplu să-l găsești, e marcat cu un semn pe care probabil până acum l-ai ignorat: un triunghi albastru încadrat într-un pătrat portocaliu(vezi imaginea).

3. Ai oprit apa, gazele și energia electrică?

Înainte de a părăsi casa e bine să oprești apa, gazele și energia electrică. Asta pentru a evita producerea unui accident cât timp tu și cei apropiați sunteți plecați de-acasă. Știi de unde se opresc? Ai cheia de pornire/oprire a gazelor pe poziție? Știi să-ți oprești energia electrică de la contor? Nu uita aceste „mici amănunte”!

4. Ai trusa de supraviețuire la ușă?

Te crezi într-un film de acțiune? Poate că asta și e. Majoritatea covârșitoare a populației ignoră acest aspect, cu toate că în situații limită devine crucială. O trusă minimală de supraviețuire o poți încropi cu ceea ce ai în casă. În principal ai nevoie de: pătură, lanternă(de preferat de-aceea cu dinam), oglindă, rolă cu bandă adezivă, chibrituri(împachetate în folie de plastic pentru a nu se uda), apă, briceag multifuncțional, medicamente uzuale și, dacă e cazul, medicamentele pe care le iei în mod curent(în cazul în care tu sau apropiații tăi suferiți de vreo boală cronică). Pune totul într-un rucsac sau într-o geantă comodă și asta e trusa ta de supraviețuire. Banal! În timp, mai poți adăuga conserve, pastile pentru purificat apa(sau filtre mecanice care fac același lucru), kituri pentru tratarea rănilor, cremă cu hidrocortizon pentru arsuri, busolă, saci de dormit, instrumente avansate de făcut focul(brichete, cremene și amnar, etc.), busolă, etc. Mai multe găsești la specialiștii în supraviețuire. Ai grijă totuși să-ți

5. Stabilește protocolul de urgență cu cei dragi

Este posibil să nu stai în aceeași zonă cu rudele apropiate sau cu prietenii cei mai buni. În caz de dezastru nu te gândi că vei posta pe facebook locul unde te afli!  Rețelele de comunicații sunt primele care cad. Astfel încât e esențial ca tu și apropiații să știți unde vă puteți întâlni. Găsește un loc înalt, care le este ușor accesibil tuturor.

6. La bani te-ai gândit?

Da, la bani. Cu toate că pare aiurea, banul circulă pe orice vreme. E bine să ai ceva bani lichizi deoarece, cu siguranță, în cazul unui dezastru major băncile nu vor funcționa. Și-atunci, singura alternativă rămâne banul lichid. Și-ar mai fi ceva de reținut. Dacă situația e atât de critică încât banii nu mai au căutare, aurul și bijuteriile devin monedă forte. Astfel încât cred că înțelegi ce ai de făcut.

7. Alte sugestii

Ia-ți stații de emisie-recepție radio. În mediu urban funcționează la o distanță de 1-2 km, iar în câmp deschis merg până la 7 km. În cazuri grave se pot dovedi de-a dreptul miraculoase. Chiar dacă telefonia nu merge, smartphone-ul se poate dovedi de ajutor. Îți poți instala de acum ghiduri de supraviețuire și aplicații utile. GPS-ul va funcționa cu siguranță, iar radio-ul inclus s-ar putea să-ți fie de ajutor. De asemenea, un aparat radio portabil de buzunar, care să fie capabil să recepționeze atât AM, FM, SW, LW te poate ajuta teribil, deoarece vei putea asculta informațiile din partea autorităților.

Acestea sunt cele mai importante sfaturi pe care le-am compilat și carec mi s-au părut atât ieftine, cât și deosebit de practice. Pune-le în aplicare și-ți vei mări exponențial șansele de supraviețuire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *