cautare job

Ce faci când se-apropie concedierile?

Știu, e un eveniment urât. Indiferent de companie, există perioade în care se fac reduceri masive de personal. Și, cel mai probabil, n-ai nici pic de pregătire pentru o asemenea situație ingrată. Liniștește-te! În situația sunt cam toți cei care sunt puși în fața faptului împlinit. Să fim serioși: nimeni nu se bucură să-și piardă locul de muncă. Mai ales dacă a petrecut acolo o groază de vreme.

Însă, dacă lucrurile sunt pe făgaș, n-are niciun sens să pierzi timpul cu lamentări. Trebuie acționat rapid și eficient, astfel încât să depășești cât mai rapid perioada nefastă. Mai jos ai câteva sfaturi pe care le poți pune în aplicare fără efort și care-ți vor minimiza perioada de inactivitate.

1. Nu-ți da demisia!

Cu toate că nu e OK, sunt multe cazuri în care cei de la HR vor încerca să evite o concediere colectivă prin „convingerea” cât mai multor salariați să-și dea o demisie „de comun acord”. Problema e că, dacă-ți dai demisia, vei pierde ajutorul de șomaj. Astfel încât, indiferent de balivernele pe care ți le vor spune, nu-i asculta decât dacă e compensată de ceva care să merite. Oricum, dacă există un asemenea episod, ai mare grijă ce semnezi. În mod normal ar trebui să primești o notificare în care să ți se explice clar motivele și modul în care concedierea va fi pusă în aplicare.

2.Concediat nu înseamnă „de azi sau de mâine”!

Da, te-au anunțat că te vor concedia, însă trebuie să-ți ofere un preaviz care este prevăzut de lege sau de contractul tău de muncă. De cele mai multe ori, durata acestui preaviz este de 20 de zile lucrătoare(mai puțin e ilegal). Asta înseamnă că, cel puțin o lună de zile, lucrezi în continuare. Asta înseamnă că, dacă vei aplica în această perioadă pentru un job, va fi ca și când ești angajat normal. Nimeni nu are cum să știe că ai fost pus(ă) pe lista de concediați, astfel încât păstrează-ți încrederea în tine și, dacă ți-ai stabilit un interviu negociază ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic.

3. Rezervă-ți timp pentru CV! ACUM!

CV-ul și scrisoarea de intenție sunt extrem de importante. Actualizează-le acum! Da, acum, nu mai târziu. În cazul în care trebuie să aplici pentru un job e important să le ai actualizate.

4. Cum stai pe online?

Ți-ai actualizat profilele de pe rețelele de socializare? Începi cu LinkedIn, apoi cu site-urile de job-uri. Fă-ți un profil serios, trece-ți toate experiențele, fă-l să arate profesional. Nu știi cum? Vezi pe la colegii/prietenii tăi care lucrează pe posturi similare. Apoi treci la Facebook. Vezi ce ai postat și șterge(sau fă private) pozele acelea „fancy” de pe la petreceri sau din cluburi. Postează link-uri ceva mai serioase, care au legătură cu activitatea ta.

5. Refă-ți rețeaua!

E foarte important să-ți reactivezi rețeaua de prieteni. Probabil, pe rețelele sociale, ai o groază de prieteni „în adormire”, cu care nu ai mai vorbit de mult timp. Vezi ce fac, pe unde mai lucrează, cu ce se mai ocupă. Contactează-i, întreabă-i de vorbă. Nu-i presa cu patetisme gen „o să rămân fără job și sunt disperat(ă)”. Vezi dacă se caută locuri de muncă prin firmele prin care lucrează ei și, dacă răspunsul e afirmativ, plasează-le un CV și roagă-i să te recomande la persoana care se ocupă de recrutare.

6. Pune-ți la punct actele!

Dacă nu ți-ai găsit job în perioada de preaviz va trebui să aplici pentru ajutorul de șomaj. Trebuie să depui un dosar care conține o groază de acte. Pune-l la punct cât mai rapid pentru a beneficia de dreptul tău. Nu ignora și nu amâna acest pas. Banii respectivi îți aparțin! Doar lună de lună ai plătit „șomajul” din salariul tău. În plus, noul tău angajator poate avea beneficii serioase dacă te angajează din șomaj.

7. Nu ignora freelancing-ul

Anumite job-uri se pretează freelancing-ulului. Nu-l evita! E o sursă de venit pe perioada cât îți cauți un job. În plus te menții în priză. Ca să nu mai vorbesc că, uneori, în urma unui contract de de colaborare pe un proiect poți să-ți găsești serviciu. Așadar, dacă ai cunoștințe care se pretează, nu ignora acest canal.

8. Nu-ți pune speranțe în online!

Nu pierde timp pentru a aplica online. Pe site-urile de joburi marea majoritate a anunțurilor au sute sau mii de aplicări, ceea ce face imposibilă selecția. Nu spun să nu aplici la acele joburi! Doar să nu-ți pui mari speranțe deoarece preselecția e, în realitate, o loterie. În loc să aplici online, caută o cunoștință care lucrează la firma care are posturi disponibile și roag-o să trimită CV-ul și scrisoarea de intenție celui care face recrutarea. Șansele de reușită vor fi de câteva mii de ori mai mari!

9. Fă-ți un buget clar și realist!

Știu că pare plictisitor, dar asta e realitatea. Indiferent dacă muncești sau nu, facturile lunare curg cu aceeași frecvență. Identifică sursele din care-ți vei plăti facturile lunare și caută să reduci drastic cheltuielile. Ține-te de bugetul pe care ți l-ai făcut. Amână excesele pentru perioada în care te vei redresa.

10. Nu dispera!

Cea mai mare eroare pe care-o fac cei care-și pierd jobul este disperarea. Într-adevăr, e o perioadă grea, dar trebuie să ai convingerea că, până la urmă, lucrurile se vor rezolva. Tratează această perioadă ca pe un concediu binemeritat. Odihnește-te bine, fă plimbări și limpezește-ți mintea. De asemenea, acordă cât mai mult timp socializării. Întâlnește-te cu cât mai mulți prieteni, cunoștințe s.a.m.d. Nu știi niciodată de unde sare iepurele. Oricând poți afla un pont util sau o informație pe care-o vei fructifica ulterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *