marfuri

Când ești sărac toate sunt mai scumpe!

Nu pot să uit imaginea unor bătrâne care, zi de zi, coborau la magazinul de la parterul blocului și-și cumpărau, între altele, două plicuri mici de cafea instant. Plicuri din acelea mici, din care poți face doar câte o cafea. L-am oprit într-o zi pe bătrân și l-am întrebat de ce cumpără cafeaua la plicuri mici și mi-a spus că o face din cauză că n-are bani. „Cafeaua e prea scumpă și pensiile noastre sunt mici. Așa că luăm câte puțin, cât ne permitem” – mi-a spus el păstrându-și demnitatea. În momentul acela i-am făcut un calcul simplu și i-am demonstrat că „plăcerea zilnică” luată cu porții mici îl costa de cel puțin două ori mai mult.

Atunci am înțeles un lucru limpede: întotdeauna săracii plătesc cel mai mare preț. Știu că sună cinic, dar asta-i realitatea. Culmea e că, de cele mai multe ori, prețurile plătite de cei fără bani sunt de zeci de ori mai mari decât cele uzuale. Și mai hilar e că, indiferent de statutul tău, poți evita foarte ușor capcana prețurilor mari. E nevoie doar de puțină atenție. Iată câteva categorii în care, dacă faci „economii”, riști să plătești prețuri exorbitante.

1. Capcana turistului de week-end

N-ai bani și mergi doar în week-end la mare? Într-adevăr, plătești doar o noapte de cazare și economisești o groază de bani. Cât te costă un concediu? Probabil mult mai mult, nu-i așa? Ei bine, ești în eroare. De fapt, ca turist de week-end, indiferent că e vorba de mare sau de munte, plătești de câteva ori mai mult. Lasă-mă să-ți arăt. În primul rând te costă drumul. O să presupun un cost mediu al carburantului(dus întors) de 300 de lei. Apoi e noaptea de cazare pe care-o plătești și mâncarea. Să presupunem că te costă 200 de lei cazarea(cam atâta e un preț în sezon la un hotel cât de cât decent), iar masa pentru două persoane n-are cum să te coste sub 100 de lei. Trăgând linie, cheltuiești 600 de lei pentru două zile pe care oricum nu le simți, iar la întoarcere ești obosit în draci. Cum îți începi săptămâna după ce ai stat ore bune într-un trafic infernal, pe o căldură nebună?

Alternativa e cât se poate de elegantă. Poți să-ți iei cazarea la prețuri de câteva ori mai mici(uneori cu 80% mai ieftin!) dacă optezi pentru intervalul Duminică-Vineri. Uneori cinci nopți de cazare te costă doar cu puțin mai mult decât ziua pe care-o iei în week-end. O altă alternativă este cumpărarea unui bilet clasic, de 7 zile, într-un complex all inclusive. Dacă optezi pentru un început sau sfârșit de sezon, un bilet la un resort de 5 stele all inclusive din Turcia te costă aproximativ la fel ca 4-5 week-end-uri forțate la mare. Timpul oricum va fi bun, iar prețurile impecabile. Așadar, gândește-te bine în momentul în care vrei să te relaxezi. O poți face la prețuri mai mici și la servicii infinit mai bune!

2. Serviciile și produsele scumpe

Dacă-ți faci cumpărăturile de la magazinul din colț vei plăti prețuri substanțial mai mari decât într-un hipermarket de la marginea orașului. Știu, dacă n-ai o mașină, e greu să ajungi. Oare? Majoritatea centrelor comerciale sunt incluse pe traseul mijloacelor de transport în comun. Multe oferă transport gratuit, astfel încât nu te costă nimic să mergi și să cumperi de-acolo. Și asta mult mai ieftin!

O modalitate isteață de a cumpăra este cea a pachetelor mari. Alimentele cu termen mare de garanție le poți cumpăra în pachete mari la oferte speciale. Pastele, orezul, zahărul, mălaiul, uleiul etc. expiră foarte greu, astfel încât dacă le găsești la oferte speciale în pachete mari, nu ezita să le cumperi. Oricum ai nevoie de ele!

În ceea ce privește serviciile se petrece același fenomen. Dacă iei „cu lingurița” plătești preț „de polonic”. Obișnuiești să mergi la sală? Dacă plătești fiecare intrare ajungi să dai mult mai mulți bani decât dacă-ți iei abonament. Cam la fel e peste tot în lumea serviciilor. Evaluează serviciul și vezi opțiunile. Întotdeauna există una mai ieftină!

3. Serviciile financiare piperate

La unele bănci deschiderea unui cont se poate transforma într-o tragedie din punctul de vedere al comisioanelor. Culmea, asta li se-ntâmplă de fiecare dată celor cu salarii mici. Verifică ce convenție are cu banca firma care-ți plătește salariul. În cazul în care nu-ți convin comisioanele și taxele mută-te la altă bancă sau solicită plata cash a salariului. Orice angajator este obligat să ofere această facilitate salariatului.

Însă adevărata tragedie este la capitolul împrumuturi. Creditele avându-i ca țintă pe cei săraci sunt extrem de scumpe, ajungând la un DAE chiar și de 5000%! Creditele rapide, fără acte, fără consultări, cu rambursări săptămânale ascund niște dobânzi astronomice. E capcana cea mai radicală pe care-o plătesc cei săraci. Ironia face ca, cei care accesează asemenea credite să facă parte dintre cei care s-ar putea împrumuta la orice bancă la dobânzi de zeci de ori mai joase.

Cam atât pentru azi. Sper că ai înțeles „marele secret” al lumii de azi. Dacă ești sărac plătești mai mult. E de-a dreptul hilar că „sărac” nu înseamnă, de multe ori, fără bani, ci comod sau necalculat. Învățătura e și ea simplă: nu te mai comporta ca un sărac. Fă-ți calculele, vezi alternativele și caută să obții prețul cel mai bun. Nu cel mai mic deoarece, de multe ori, se dovedește a fi tocmai contrariul. Reține: a fi sărac ține de atitudine, nu de bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *