imobiliare

4 sfaturi care te vor ajuta să profiți din imobiliare

Investiția în imobiliare este cea mai populară printre cei care doresc să înceapă o investiție. Acest lucru însă nu înseamnă că este lipsită de pericole. În primul rând, investiția imobiliară este una substanțială, care-ți pune la încercare finanțele. Apoi, lichiditatea îți poate juca feste. Dacă în perioadele de isterie piața e hiperlichidă, în cele de decădere piața se blochează și, dacă vrei să vinzi nu dai decât peste vânători de chilipiruri, de multe ori fără niciun ban în buzunar.

Iată câteva elemente de care trebuie să ții cont.

1. Mitul cu imobiliarele care cresc tot timpul

Este un mit, nu te culca pe-o ureche! Imobiliarele pot scădea și-o pot face bine de tot. Ultima criză financiară ne-a arătat cât de radical se pot schimba percepțiile. Lucrurile pot fi chiar mai grave decât atât.Dacă în secolul al III-lea ți-ai fi cumpărat teren în Roma – cel mai strălucitor și vibrant oraș de-atunci – te-ar fi costat o avere. O casă și mai mult. Era o investiție bună? Dac-ai fi făcut-o în perioada amintită, nicidecum! Căderea Imperiului Roman a condus la o depopulare a orașului transformând zonele rezidențiale de altă dată în simple gropi de gunoi. E interesant de observat că, în unele zone, situația nu și-a revenit decât spre jumătatea secolului XX. Faptul că la începutul secolului XX pe Capitoliu încă pășteau caprele este, cred eu, destul de relevant. Așadar, istoria ne-o spune limpede, trebuie doar să avem ochi s-o vedem.

2. Când profiți de imobiliare?

Iată cea mai importantă lecție pe care trebuie să ți-o însușești. În imobiliare profitul se face la achiziție, nu la vânzare! Ține bine minte acest lucru! Dacă te-ai fript, va trebui să treacă mult timp până să-ți recuperezi banii pierduți. Așadar, cască bine ochii și nu te grăbi. Investiția imobiliară se face nu doar cu bani, ci și cu mintea. Menține-ți calmul și ia decizia cea mai înțeleaptă.

3. Ciclicitatea pieței

Nu e un mit: piața imobiliară are o evoluție sinusoidală. În perioadele de criză scade până în apropierea minimelor anterioare(Atenție: în apropiere, nu la minimele anterioare!), iar în perioada de avânt sare binișor de maximele anterioare. Sfatul e simplu: nu cumpăra pe vârf și nu vinde pe minime!

4. Mă ajută agentul imobiliar?

La noi e o situație atipică: agentul imobiliar ia bani și de la vânzător și de la cumpărător. Interesul lui e ca tranzacția să se facă la un preț cât mai mare, astfel încât e logic că nu e de partea cumpărătorului. Deci, dacă vinzi s-ar putea să te ajute, iar dacă vrei să cumperi, mai bine-o faci fără intermediar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *