bursa, investiții acțiuni

Cum să devii investitor la bursă?

Pentru marea majoritate a oamenilor bursa este o noțiune abstractă, chiar criptică. Ești tentat să asociezi bursa ori cu o mulțime gălăgioasă de brokeri care cumpără și vând acțiuni, ori cu ecranele cu simboluri curgătoare din care nu înțelegi mare lucru. Cu toate că bursa ar trebui să fie, pentru cei mai mulți, o instituție similară băncii, ea rămâne, din păcate, necunoscută.

Pentru a te ajuta să acoperi acest gol m-am gândit că ar fi utilă o listă scurtă de resurse care te vor ajuta să înțelegi ce se află în spatele simbolurilor ciudate ale bursei. În acest fel vei putea să faci primii pași într-un domeniu fascinant și, în același timp, profitabil.

De la început îți voi spune că resursele pe care le găsești în limba română sunt destul de modeste. Cu toate acestea, se mai găsesc și pe-aici lucruri demne de menționat. În primul rând o să menționez platforma „Fluent în finanțe”. Este dezvoltată de Bursa de Valori București, în colaborare cu mai mulți operatori ai pieței de capital. Vei găsi acolo informații excelente despre bursă și investițiile bursiere, despre cum să faci primii pași, cum să analizezi acțiunile s.a.m.d. Pe scurt, este un bun început pentru oricine.

O altă resursă excelentă, dar care se adresează deja celor binișor trecuți de primii pași este cartea lui Benjamin Graham, Investitorul inteligent. Tradusă și publicată la la noi de editura C.H. Beck, cartea reprezintă una dintre cele mai complete ghiduri de investiții. Benjamin Graham a fost o personalitate fantastică, părintele conceptului de „value investing”. Faptul că Warren Buffet, cel mai celebru investitor al zilelor noastre, consideră cartea lui Benjamin Graham ca fiind una fundamentală pentru el, cred că spune totul despre valoarea informațiilor cuprinse acolo.

Zona de limbă engleză este extrem de ofertantă însă, într-un asemenea munte de informații, riști să te pierzi destul de ușor. Ca și primă recomandare ar fi Investopedia, unul dintre cele mai reușite site-uri pentru cei interesați de investiții. Vei găsi o mulțime de articole, tutoriale sau cursuri dedicate investițiilor pe piețele de capital. Investopedia este o excelentă resursă de start atât pentru începători cât și pentru cei care vor să facă pasul spre investițiile internaționale.

Mai facil decât căutatul prin miile de pagini ale site-urilor este vizionatul clipurilor. Iată că am găsit și în această zonă ceva extrem de bine făcut: canalul youtube tastytrade. Ceea ce reușesc de minune autorii acestui canal este prezentarea noțiunilor complicate într-o manieră facilă, simplă de înțeles pentru oricine.

În final o să-ți mai atrag atenția cu două resurse excelente puse la dispoziție de Saxo Bank. Prima ar fi Saxo Academy, o platformă în care vei găsi o mulțime de cursuri excelente referitoare la instrumentele și produsele moderne de tranzacționare. Cealaltă, Trading Floor, este o platformă în care știrile economice ale momentului se întâlnesc cu opinii ale editorilor, investitorilor și specialiștilor. De asemenea, secțiunea dedicată strategiilor îți poate da idei interesante, în funcție de zona investițională în care acționezi.

Acestea fiind spuse, pun punct articolului de azi, nu înainte însă de a-ți ura mult succes la bursă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *