aur, investiții în aur

Este aurul o asigurare împotriva dezastrului economic și social?

În lume lucrurile nu arată deloc bine. Economia gâfâie, războaiele sunt la tot pasul, iar țările considerate altădată solide dau semne vizibile de oboseală. Se vorbește tot mai mult de posibilitatea unui dezastru economic și social care ar permite resetarea întregii lumi. În aceste condiții se pune stringent problema protejării propriilor economii de dezastru. Pe oricine-ai întreba îți va spune că aurul este cea mai bună asigurare împotriva dezastrului.

Motivele ar fi multe. În primul rând aurul și-a cam păstrat valoarea de-a lungul timpului. În mare, cam ceea ce puteai cumpăra cu o cantitate de aur în antichitate, puteai cumpăra și în Evul Mediu și în Epoca Napoleoniană și în timpul Revoluției Industriale și chiar și acum. Similar aurului și celelalte metale prețioase s-au comportat cam la fel. Așadar răspunsul ar fi simplu: dacă vine o hiperinflație, dacă dispar anumite monede sau dacă se produce un război planetar aurul ne-ar putea salva economiile.

Ia să ne gândim la un scenariu radical: ce s-ar întâmpla dacă toate băncile ar da faliment? Greu n-ar fi. E destul ca o bancă mai mare sau mai multe bănci mici să înregistreze probleme și bolovanul neîncrederii să dărâme realmente și celelalte bănci. În aceste condiții ce se-ntâmplă cu banii pe care-i ai în bănci? Simplu, îi pierzi! Niciun fond de garantare din lumea aceasta nu ar putea face față unui asemenea dezastru astfel încât, până la urmă, deponenții ar fi cei care pierd banii, cu perspective extrem de reduse de a-și recupera banii.

Ei bine, într-un asemenea scenariu, cei care-ar deține aur sau alte metale prețioase ar ieși în câștig. Valoarea investiției lor s-ar conserva, n-ar mai avea probleme cu banii și și-ar putea vedea liniștiți de viață. Spuse așa, totul arată destul de simplu și frumos. Este însă și adevărat?

Privind istoric, prin perspectiva crizelor care-au trecut peste omenire, răspunsul este negativ. Într-adevăr, în perioadele de criză profundă banii nu mai au nicio valoare, iar agoniseala celor mai mulți este tocată de inflație. Însă, la fel ca și banii, în perioada de criză și aurul își pierde valoarea. Spre exemplu, în timpul Marii Crize din 1930, oamenii nu mai aveau încredere în bani, iar toată economia funcționa pe bază de troc. Aveai nevoie de cartofi, dădeai roșii la schimb. Sau carne sau, dacă n-aveai de niciunele, prestai anumite munci pentru ceea ce doreai să-ți cumperi. Aurul își pierduse și el valoarea deoarece oamenii n-au nevoie de aur pentru a supraviețui. În crize aurul e un moft inutil. Ajungi să plătești o avere pentru lucruri de nimic, dar care te ajută să supraviețuiești. Și aceasta pentru că în crizele profunde supraviețuirea este cel mai important lucru.

Acum, pe baza celor prezentate, hai să punem lucrurile cap la cap. Ți-e teamă de o criză profundă, de un dezastru social? Dacă răspunsul e afirmativ, atunci investește în ceea ce ți-ar putea asigura în acel context supraviețuirea. Aceasta pentru că, într-un asemenea scenariu, așa cum am mai spus, supraviețuirea este cel mai important lucru. Asigură-ți un stoc de alimente greu perisabile, gândește-te la ce modalități alternative ai pentru încălzirea pe timp de iarnă, pentru producerea pe cont propriu a electricității, pentru întreținerea sănătății, pentru autoapărare etc. Acestea sunt principalele „asigurări” în caz de dezastru profund. Aurul, după cum  vezi, nu se află pe lista de priorități. Abia după ce ai terminat cele enumerate de mine, abia apoi te poți gândi și la aur. Aceasta deoarece aurul se va dovedi de folos abia după ce trece criza, după ce lucrurile și-au revenit la normal. Abia atunci vei putea preschimba aurul și vei obține pe el prețuri similare celor la care l-ai achiziționat.

Probabil, după toată această discuție, întrebarea firească pe care ți-o pui este dacă pentru un om normal, care nu se teme de scenarii atât de negative, achiziția de aur ar putea reprezenta o investiție. Personal cred că dacă-ți propui ca o parte din banii pe care-i economisești să-i transformi în aur nu e ceva greșit. E bine să-ți diversifici deținerile, iar a-ți lua ceva aur pentru diversificare e ceva foarte OK. Ai grijă însă să nu faci păcatul începătorului. Dacă vei lua aur sub forma bijuteriilor scumpe din magazin, adică, pe lângă prețul metalului, vei plăti și o groază de bani pe manoperă, vei avea surprize neplăcute la revânzare. Pentru a ști câți bani să dai pe aur, întreabă un bijutier(sau vânzător de bijuterii) care cumpără aur ce preț oferă. Ei bine, acela e prețul la care ar trebui să cumperi și tu aurul.

Și, în final, mai am o sugestie. Nu intra în tranzacțiile cu metale prețioase dacă nu știi diferențele dintre diversele tipuri de aur și cum să testezi aurul. Pe piață se învârt atâția escroci încât e foarte probabil să iei țepe. Așadar, atenție sporită!

1 comment for “Este aurul o asigurare împotriva dezastrului economic și social?

 1. bogdan
  noiembrie 2, 2016 at 12:25 pm

  Crize economice au fost si vor mai fi. Dar de aici pana la a se teme de un dezastru social sau la faptul ca toate bancile vor pica e mult.

  Eu nu m-as lua prea mult dupa ce se vorbeste in media. De exemplu inca din 2010-2011 se tot vorbea cum inca n-am trecut de criza, iar cu cat ne apropiam de 2016 cu cat discutia s-a transformat spre „sigur vine maine cea mai dezastruoasa criza”. Ce s-a intamplat intre timp ? Din 2009 pana azi S&p500 s-a TRIPLAT!. De asemenea, val actuala e cu 40% mai mare fata de valoarea maxima din 2007..La un moment dat iar va pica si iar se va ridic, .asa si ? Cine investeste pentru 2-3 ani joaca la ruleta. S&P500 n-a pierdut niciodata in toata istoria lui pe un timeframe de 15 ani…

  Inca un exemplu local: imobiliarele. Aceeasi Marie cu alta palarie. Toata presa si marii experti tipa de aproape 2 ani ca preturile apartamentelor cresc fara motiv, estimand mereu scaderi masive in viitorul f apropiat „cu banii de azi pt o garsoniera iti iei 3 camere peste 3 luni”. Pentru numele lui Dzeu, ASTAZI Rent to Price ration in Bucuresti e sub 15. Unde mai gasesti asa ceva intr-o capitala din Europa ? Randamentele sunt de 3-4 ori mai mari decat in Europa… Preturile vin deja de pe minime de acum 3 ani. Intre timp salariile au crescut ca praslea cel voinic in RO, de la sal minim pana la cel mediu sau ridicat. Din cauza expertilor lui papuc, de 1-2 ani de zile oamenii isi imagineaza ca daca un ap. de 2 camere costa 110k EUR inainte de criza, 65k EUR dupa criza si 70k EUR acum inseamna in viitorul apropiat va fi de 55k EUR daca nu mai putin. Ma face sa si rad. Si sa scada atat, cel care a cumparat si inchiriat in cei 2 ani a iesit pe profit cu toata scaderea lui peste care nu mai vine odata…

  Sa asculti de presa si de expertii din ea inseamna sa actionezi odata cu marea masa de oameni, ceea ce se traduce prin esec garantat :). Sa ne amintim de perioada dinainte de criza cand presa si expertii autohtoni indemnau populatia sa cumpere cat mai rpd imobiliare ca sa ia la „pret mic” ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *