bursa, actiuni

Ce faci când bursa cade?

E un scenariu aproape devenit șablon. Tu, conștientizând că e timpul să-ți diversifici investițiile, te-apuci să investești la bursă. Mai mult sau mai puțin pregătit, dai primul tău ordin de cumpărare a unei acțiuni. Și-apoi aștepți. Teoretic ai 50% șanse ca o acțiune să o ia în sus sau în jos. Vom presupune că totul merge OK. Ce faci? Începi să te hotărăști să-ți cumperi încă un titlu. Și-așa, din aproape în aproape, ți-ai făcut un portofoliu. N-a crescut prea mult, este, cum se spune, „pe-acolo”. Și, fix atunci, vine dezastrul. Piața începe să scadă, ziarele vuiesc de știri negative și totul, dar absolut totul, e negru. Ce faci?

Te uiți la portofoliul tău. Mai ieri era „sănătos”, adică pe creștere, iar acum, pe zi ce trece se deteriorează. Începi să-ți faci probleme. Inițial spui că mai aștepți. Apoi, peste ceva timp, constați că nu-i de glumit. Portofoliul tău ți-a scăzut sănătos. Începi să te gândești c-ai făcut o prostie imensă. Dacă ți-ai fi păstrat banii în depozit altul ar fi fost rezultatul. Acum ai fi avut liniște. Mai trece ceva timp, din nou minus. Un minus și mai mare. Cât timp vei mai rezista? Ce e de făcut?

Întrebările te obsedează. Modul în care ți se scurg banii din buzunar devine deranjant. Cât vor mai dura scăderile? Veștile sunt din ce în ce mai proaste. Ziarele vuiesc de știri negative. Totul e negru. Nu mai suporți presiunea. Te hotărăști și vinzi tot. Îți înregistrezi pierderea și te hotărăști să uiți de bursă. Gata, ți-a ajuns!

Ai procedat corect? Evident că nu! Mai mult ca sigur, peste ceva timp, vei citi în aceeași presă că acțiunile merg bine, că au început să crească. Îți vei spune c-ai înțeles bine cu ce se mănâncă bursa. Mai trece ceva timp și, din nou, citești prin presă că bursa merge bine, că acțiunile cresc, că totul e OK. Îți verifici titlurile și constați că absolut toate au crescut față de perioada în care ai vândut. E clar că ceva n-a mers bine.

În realitate ai fost victima propriei tale lipse de experiență. Citind literatura de specialitate vei constata că este un anumit comportament specific, un pattern al începătorului. De obicei cumpără când prețurile sunt sus(sub impulsul știrilor pozitive) și vinde când prețurile sunt la minime ca efect al știrilor negative. În acest fel nu face altceva decât să-și macine banii în tranzacții păguboase.

Există câteva elemente pe care trebuie să le cunoști înainte de a începe să investești. În primul rând trebuie să conștientizezi că atunci când cumperi un titlu de le bursă cumperi o bucată dintr-o companie, nu joci la loto. Banii pe care-i dai pe o acțiune reprezintă modul în care ai evaluat compania la momentul respectiv. În cazul în care cotația acțiunii scade – conform legendarului investitor Benjamin Graham – înseamnă că piața îți oferă oportunitatea de a cumpăra mai ieftin aceeași cantitate sau, mai bine spus, că bursa îți face un discount. Așadar, scăderile reprezintă oportunități de cumpărare și, în niciun caz, prilej de vânzare. Nu în ultimul rând, e timpul să-ți dezvălui unul dintre cele mai mari secrete ale bursei. Privește, te rog, graficul de mai jos:

evolutie dow jones, bursa

 El reprezintă evoluția indicelui pieței americane Dow Jones pe o perioadă de 100 de ani. Iată o comprimare perfectă a unei istoriei recente! Benzile verticale gri marchează perioadele de recesiune. A patra bandă gri(cea mai groasă) reprezintă Marea Criză din 1930, atunci când piețele financiare au cunoscut cea mai mare criză din istorie. Ultimele două benzi din dreapta reprezintă cele două crize prin care-am trecut recent(Dot-com Bubble în 2000 și Marea Recesiune din 2008). Ceea ce se observă limpede pe grafic este că pe termen lung prețul acțiunilor crește. Mai mult, cu cât mai abruptă e scăderea, cu atât mi rapidă e revenirea.

Așadar, dacă ai cumpărat acțiuni și piața începe să scadă ai două variante: ori aștepți, ori, în momentul în care s-a ajuns la scăderile cele mai mari(sau „fundul găleții” cum se spune în argoul pieței de capital) te-apuci să cumperi. În niciun caz nu vinzi!

1 comment for “Ce faci când bursa cade?

  1. noiembrie 27, 2016 at 4:38 pm

    foarte interesant articolul…intradevar asta ar trebui sa faci…in realitate se intampla cam invers…din cauza fricii de a pierde oamenii pierd si mai mult sau ies de tot de pe piata dupa ce au pierdut si nu mai au curaj sa revina vreodata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *