electronice pentru copii

Ce computer și ce electronice să-i cumpăr copilului?

Iată un subiect sensibil. Pe măsură ce crește, copilul simte nevoia să-și facă sau să-și upgradeze „parcul” de electronice. Este un lucru normal. Trăim în vremea în care pare că nu prea te mai poți mișca fără electronice, astfel încât dorințele micuțului pot ține de adaptarea la mersul societății. Până la urmă trebuie să aibă și el parte de „binefacerile” tehnologiei, nu-i așa?

E greu de spus ce e și ce nu e bine. Întrebat într-un interviu despre cât de mult iubesc copiii săi iPad-ul, Steve Jobs a răspuns surprinzător: „Nu au utilizat iPad-ul! Noi limităm drastic cantitatea de tehnologie pe care copiii noștri o utilizează acasă”. Un alt personaj important din lumea tehnologiilor de IT, Chris Anderson o spune și mai tranșant: „Copiii ne acuză pe mine și pe soția mea de fascism în ceea ce privește accesul la tehnologie și ne spun că niciunii dintre prietenii lor nu au atâtea restricții. Am luat decizia să ne comportăm așa în primul rând pentru că noi am înțeles care sunt pericolele tehnologiei. O văd pe mine și nu vreau ca de acest lucru să aibă parte și copiii mei”. Cred că declarațiile sunt destul de șocante pentru orice părinte.

Acum să privim problema dintr-o altă perspectivă. Dacă un copil își dorește un computer strict pentru gaming va trebui să pui de-o parte peste 3000 de lei. Pentru un laptop dedicat aceluiași domeniu, trebuie să dai peste 5000 lei. Dacă-și dorește o tabletă, îți mai zboară din buzunartot peste 3000 lei . Și, dacă mai ai pretenția să-i faci o „surpriză plăcută” cu un telefon de ultimă generație, mai trebuie să scoți încă pe-atâta. Felicitări! Tocmai ți-ai făcut copilul fericit pentru … câteva luni. Doar nu crezi că ai terminat! Toate gadgeturile cu care ți-ai fericit copilul se vor demoda în câteva luni. Alte modele „mai performante” vor apărea, alte provocări tehnologice, alte prețuri piperate. Ce faci? N-ai de gând să-i actualizezi parcul hi-tech? Nu costă mult, încă vreo zece-douăzeci de mii! 🙂

Trecând peste aspectul costurilor, ar mai fi o mică problemă. Ce face în realitate copilul tău cu toate acele device-uri? În mare se joacă, face chat, stă pe facebook și … cam atât. Tradus, pierde timpul, astfel încât scuza pe care-o găsești că „învață” nu ține. Dacă învață ceva, micuțul tău învață să piardă timpul. Clar nu asta îți dorești.

Există totuși alternative? Eu cred că răspunsul este pozitiv. Dacă vrei să-mpaci și capra și varza, adică dacă vrei ca cel mic să învețe ceva din interacțiunea cu tehnologia, atunci implică-te puțin și fă în așa fel încât lucrurile să meargă în direcția dorită. Vrei ca micuțul(micuța) să învețe ceva? Are nevoie de un computer? Răspunsul la cele două întrebări este afirmativ. Atunci cum poți face să se întâmple acest lucru?

Iată un exemplu: în loc să-i cumperi un desktop scump, de ultimă generație, pune-l să-și construiască unul. Te-am surprins? Iată și rețeta: cumpără o placă Raspberry Pi, o carcasă pentru ea și un card SD ceva mai mare. Și … gata. Hai acum să-ți traduc. Raspberry Pi este un computer de dimensiunea unei palme care are nevoie doar de un card SD pentru a rula aplicații. Se conectează la televizor, la net și poți face cu el cam tot ce faci cu un calculator. Raspberry Pi are însă două avantaje majore. În primul rând costă extrem de puțin, în jur de 150-200 lei la preț retail. Însă, cea mai importantă caracteristică a sa este faptul că-l „obligă” pe copil să învețe o grămadă de lucruri precum programare, configurare low level și chiar … electronică. Raspberry Pi are fani în toată lumea, comunitatea din jurul său este extraordinar de entuziastă, iar proiectele în care este folosit sunt fascinante. Garantez că, după ce va înțelege bazele, copilul tău pierde mult mai puțin timp cu taclalele inutile și își va dedica o mare parte învățării unor noțiuni extrem de importante din lumea IT.

O altă îndeletnicire cu care-ți poți ferici copilul se numește Arduino. Este vorba de o placă de dezvoltare extrem de ieftină și intuitivă cu care se pot realiza automatizări uimitoare. Dacă vrei un echivalent, putem spune că Arduino este un fel de lego al electronicii. O placă, ceva senzori(shield-uri) și un manual pentru începători te vor costa în jur de 100 de lei, dar îi vei oferi copilului un univers infinit în care-și va putea face orice-i trece prin minte. Atât cu Raspberry Pi cât și cu Arduino se pot construi de la mici vehicule robotizate până la sisteme de tip casă inteligentă sau proiecte industriale.

Iată două investiții infime care vor satisface atât setea de tehnologie a copilului tău, cât și dorința ta de a-l vedea învățând lucruri noi și utile. Nu-i vorba de tehnologii facile sau junk-uri tehnologice, ci de tehnologii de ultimă oră, cu evoluții spectaculoase și cu o grămadă de fani. Astfel încât, dincolo de produsul în sine, îi vei oferi copilului tău și o comunitate interesantă.

În final voi spune că, din punctul propriu de vedere, educația corespunzătoare a copilului nu are nevoie de sume exorbitante, ci de strategii istețe. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *