cafea, economie și deliciu

O porție delicioasă de cafea și o economie pe măsură

Iată o provocare. Cine nu bea cafea în ziua de azi? Desigur, cam toată lumea. De-aceea, probabilitatea de a te număra printre cei care-și găsesc refugiul în „lichidul magic” este extrem de mare. Știai însă că risipești o groază de bani cu cafeaua? Niciodată nu pare mare lucru, dar, puțin câte puțin, banii ți se scurg din buzunar. Astfel, un obicei care n-ar trebui să te coste mare lucru ajunge să-ți ruineze bugetul, făcându-i fericiți pe comercianții care ajung la rate incredibile de profit. Mai jos am întocmit o listă cu principalele greșeli pe care le faci, precum și recomandări care-ți vor spori plăcerea acelei „ceșcuțe de cafea”.

Prima și cea mai mare eroare pe care-o fac mulți dintre consumatorii de cafea este cumpărarea cafelei gata preparate de la cafenea sau magazine specializate. Dacă ai acest obicei, renunță rapid la el deoarece ajungi să plătești pe cafea prețuri de 10-50 de ori mai mari decât cel normal. Dacă luăm în calcul un preț mediu practicat de către comercianți pentru cafeaua gata preparată, rezultă că, dacă ai acest obicei, arunci în vânt lunar între 90 și 250 de lei. Asta pentru a-ți bea „cafeluța de dimineață”. Calculând în cafea, ne rezultă că, pentru cele 30 de cafele pe care le cumperi lunar plătești mai mult cu între 160 și 450 de cafele! Iată o imagine a risipei pe care o faci.

O altă metodă ingenioasă prin care unii producători profită de plăcerea ta este cea a capsulelor. În ziua de azi e chiar o afacere. Cumperi un aparat aparent ieftin, dar care poate prepara cafea doar cu capsulele producătorului. Astfel, dai bani pe o inutilitate care te face să cotizezi exclusiv la cafeaua vândută de către cel care-a pus în vânzare mașinăria. În ceea ce privește capsulele, sunt două lucruri pe care nu le cunoști. În primul rând trebuie să conștientizezi că cea mai ieftină capsulă te costă de cel puțin două ori mai mult decât dacă-ți faci cafeaua cu cea mai scumpă cafea(la pachet) pe care-o cumperi din magazin! Astfel, prețul aparent mic pe care-l plătești pentru echipamentul de preparare a cafelei este realmente îngropat de banii pe care-i arunci pe capsule. Spun aparent mic pentru că, în realitate, producătorul nu vinde în pierdere echipamentele personalizate de preparare a cafelei, ci înregistrează profit din vânzarea lor. Al doilea lucru pe care nu-l știi este că, de multe ori, capsulele sunt „blindate” de potențiatori de gust, conservanți și alte minuni menite a-ți da impresia unei cafele delicioase. Din păcate, la unele echipamente, ceea ce rezultă la ieșire este doar un mix chimic având extrem de puțin de-a face cu adevărata cafea.

După ce am trecut în revistă principalele metode prin care banii ți se scurg aiurea din buzunar, a venit momentul să vedem cum putem face o cafea adevărată plătind un preț corect. Poate ți se va părea surprinzător, dar nu e nevoie de eforturi financiare pentru a face cea mai bună cafea. Și-ți garantez că nu e nici urmă de exagerare în ceea ce-am spus anterior. Vom începe cu materia primă: cafeaua. Personal nu sunt adeptul achiziționării din supermarket deoarece are prețul mai mare, iar calitatea este, de multe ori, îndoielnică. Verifică dacă ai prin zona ta un prăjitor de cafea. În București e simplu de găsit, în provincie, depinde de mărimea orașului. Așadar, dacă ai pe cineva care prăjește cafea, aprovizionează-te de-acolo. Cafeaua proaspătă e mult mai bună decât cea care stă luni de zile prin tranzit până ajunge pe raft. În plus, s-ar putea să ai surpriza să o găsești la un preț mai bun decât cea din supermarket. Ca o idee, indiferent de reclama pe care și-o face micul producător, nu accepta să plătești pe cafea mai mult de 10% peste prețul din supermarket. Spun aceasta deoarece cunosc cel puțin un comerciant cu publicitate puternică ale cărui prețuri au depășit de mult limitele bunului simț.

De preferat ar fi să iei cafeaua sub formă de boabe pe care să le râșnești înainte de a-ți face „ritualul”. „Lichidul magic” va avea o savoare aparte, va degaja mai multă prospețime, iar boabele vor rezista mult mai mult. Chiar și așa, ar trebui să ferești boabele de cafea de lumină și de contactul cu aerul. Cel mai mare dușman al cafelei este oxigenul, acesta fiind și motivul pentru care cafeaua râșnită este distribuită în pungi vidate. Desigur, acasă nu ai posibilități de vidare, dar păstrarea într-un borcan închis etanș oferă rezultate mai mult decât OK.

Ultima etapă este cea a preparării. Pe piață există numeroase ustensile de preparare a cafelei. Cel mai întâlnit e filtrul clasic, al cărui preț începe de la câteva zeci de lei. Apoi, din ce în ce mai populare sunt espressoarele, al căror preț începe de la 100 de lei, iar limita superioară e … cerul. Indiferent de publicitatea pe care o au, echipamentele nu egalează gustul rotund al cafelei preparată clasic. Iată două rețete imbatabile.

french press, preparare cafea la presa franceza

Celor grăbiți și celor care preferă cafeaua caldă le recomand presa franceză(vezi foto). Este ieftină, iar cafeaua preparată la ea are un gust deosebit. Metoda de preparare este una clasică, sistemul fiind pus la punct pe la jumătatea secolului al XIX-lea. Se pune câte o linguriță de cafea(râșnită mediu spre mare) pentru fiecare ceașcă, după care se toarnă apa fierbinte în mișcări circulare și se lasă(cu capacul pus) timp de 1 minut. După aceasta se amestecă(de preferat cu o lingură de lemn) și conținutul se mai lasă la infuzat timp de aproximativ 3 minute(cu capacul pus și sita la nivelul lichidului. Urmează coborârea sitei până când lichidul este separat de zaț și servirea deliciosului conținut. Ceea ce trebuie să reții este că e obligatorie separarea cafelei de zaț deoarece, în caz contrar, gustul său va fi influențat negativ. Dacă vrei să consumi cafeaua mai târziu, pune-o în alt vas, în niciun caz n-o lăsa împreună cu zațul. Încearcă această rețetă și garantez că nu vei regreta. Însă, pentru cei cu adevărat pretențioși și care doresc să experimenteze ceva cu totul nou, rețeta de mai jos va fi ceva inedit.

Istoria sa este foarte veche, modalitatea simplă de preparare sugerându-ne că este cunoscută de la începuturile iubirii dintre om și cafea. Eu am găsit-o în „Tratatul despre excitantele moderne” al lui Honoré de Balzac și am rămas surprins de gustul delicios și complex pe care-l poate avea cafeaua preparată în acest mod. Remarcabil e că nu ai nevoie decât de un borcan de sticlă. Cafeaua, râșnită mare, se pune în borcan într-o proporție similară cu cea din rețeta anterioară(1-2 lingurițe pentru fiecare ceașcă). Se toarnă apă rece, se amestecă întreg conținutul și se lasă la infuzat în frigider timp de 24-48 ore(în funcție de gustul fiecăruia). După aceasta, se strecoară cafeaua și se păstrează la frigider. Vara poate fi consumată direct din frigider, obținându-se o cafea extrem de răcoritoare, iar iarna se poate încălzi.

Și-acestea fiind spuse, marchez sfârșitul articolului de azi. Reține că nu trebuie să cheltuiești o avere pentru „mica ta plăcere” zilnică. Mai mult, rețetele clasice îți vor face experiența incredibilă! Așa-i că te poți bucura de întreaga experiență complexă a cafelei în timp ce economiile tale merg spre alt nivel? Încearcă și n-o să regreți. Garantat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *