cum economisești bani la achiziția unui calculator

Cum să economisești bani la cumpărarea unui calculator?

Dezvoltarea tehnologică a făcut ca o bună parte din bugetul nostru să se scurgă pe diverse gadgeturi. Fie că vrem sau nu, constatăm cum, de la o zi la alta, avem alte nevoi, alte dorințe, alte cheltuieli. Însă, atâtea „dorințe” se transformă în bani aruncați aiurea. Astfel încât e timpul să vedem, pe îndelete, cum poți să mai economisești bani în societatea actuală. Astăzi vom vorbi despre economiile substanțiale care pot fi făcute la achiziția unui calculator.

1. Economisești 20%-30% pornind de la nevoile tale

E primul lucru pe care trebuie să-l știi: la ce și unde îl vei folosi? Folosești calculatorul doar pentru proiecte profesionale(gen programare, design, proiectare, etc.) sau doar pentru navigare pe internet și corespondență? Dacă-l utilizezi exclusiv profesional, probabil știi mai bine ce nevoi ai. Dacă însă îl utilizezi „ca toată lumea”, achiziția unui calculator desktop ieftin s-ar putea să nu fie decizia cea mai înțeleaptă. Aceasta, în primul rând, pentru că te vei trezi că ai nevoie de calculator și-n altă parte, astfel încât va fi nevoie să suplimentezi cu altceva, probabil cu o tabletă. Astfel economiile tale de bani vor fi date peste cap.

Cea mai bună variantă pentru cei care folosesc calculatorul atât în interes personal(comunicație, internet, facebook etc.), dar au și proiecte profesionale este achiziționarea unui laptop. Chiar dacă este puțin mai scump decât un desktop, este portabil și te scutește să mai arunci aiurea banii pe o tabletă.

2. Economisești mai mult de 60% prin „strategia căii de mijloc”

După o căutare grosieră prin magazinele specializate vei constata că diferența dintre vârfurile de gamă și cele mai de jos este enormă. Cel mai ieftin laptop pe care l-am găsit acum costă aproximativ 800 de lei, iar cel mai scump 18 000 le lei. Excluzând modelele pe care le considerăm exagerate ca preț(atât în sus cât și în jos), ajungem la un interval cuprins între 1 200 lei și aproximativ 10 000 lei.

OK, acum urmează pasul cel mai frumos. Caută configurația cea mai bună(corespunzătoare sistemelor din vârful listei) și cea mai slabă(din coada clasamentului). Provocarea valabilă pentru marea masă a celor care vor să cumpere  este aceea de a găsi configurația de mijloc. Va rezulta o clasă de sisteme cu o plajă de prețuri destul de mare. În principal, sistemele de mijloc atât din punctul de vedere al configurației, cât și din punctul de vedere al prețului sunt cele mai bune ca raport preț/calitate.

3. Economisești suplimentar 10-15% prin achiziția unui produs resigilat

Produsele resigilate sunt cele predate după ce au fost cumpărate(de obicei online). Acestea sunt identice cu cele noi, prezentând însă urme de utilizare. Magazinele le scot la vânzare cu discounturi destul de interesante, iar ele beneficiază de condiții identice de garanție. Astfel, dacă vei opta în locul unuia nou pentru un produs resigilat vei plăti mai puțin fără mari compromisuri.

4. Economisești mai mult de 80% cu un produs recondiționat

Iată bomba: poți plăti mai puțin de 20% din prețul unui produs nou dacă optezi pentru unul recondiționat sau „second hand”. E totuși OK să iei un computer la mâna a doua? Aceasta e o întrebare interesantă cu un răspuns surprinzător: conform experților orice procesor produs în ultimii zece ani face față decent nevoilor unui utilizator mediu. Tradus, aceasta înseamnă că există o probabilitate foarte mare ca un sistem recondiționat să răspundă cu brio nevoilor tale actuale, astfel încât e bine să iei în considerare și această opțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *