economii la cumpărături

Strategia completă pentru economii maxime la cumpărăturile de alimente

Mergi regulat prin marile magazine pentru a-ți face cumpărăturile de bază. Dimensiunile acestora, din ce în ce mai mari, îți transmit inconștient că totul e bătut în cuie, că prețurile sunt finale și că tot ceea ce ai de făcut e să umpli coșul. Desigur, e fals. În ciuda dimensiunilor gigantice și a forței financiare a marilor comercianți, poți în continuare sîă faci economii substanțiale la cumpărarea alimentelor. Tot ceea ce trebuie să faci e să deschizi bine ochii și să aplici strategia de mai jos.

1. Economii cu lista de produse

Recomandarea e deja clasică, dar în continuare nu este pusă în aplicare. Așadar, mergi la cumpărături doar după ce ți-ai completat lista cu ceea ce trebuie să cumperi. Nu te baza pe memorie! Un experiment realizat în Spania a revelat faptul că cei care merg la cumpărături cu lista fac, în medie, economii de 30% față de ceilalți! Iar asta înseamnă mult.

2. Ferește-te de falsele promoții

De obicei, când cumperi mai multe produse din aceeași categorie te aștepți ca magazinul să-ți ofere discount. Marile magazine știu asta și te păcălesc aplicând doar prima parte, adică făcând pachete cu mai multe produse, fără a le da la un preț mai mic.

O altă falsă promoție este reprezentată de scoaterea la cap de rând a produselor pe care magazinul este interesat să le vândă. Întrucât acolo te aștepți să fie prețuri mai mici, ai tendința să nu mai verifici dacă într-adevăr produsul pe care-l cumperi corespunde din punct de vedere calitativ și al prețului.

Concluzia? Nu avea încredere în comerciant! Verifică dacă într-adevăr ai de-a face cu o promoție!

3. Învață șmecheriile psihologice ale magazinelor

Nimic nu e întâmplător într-un mare magazin. Iată câteva șmecherii de care trebuie să ții cont pentru a nu te păcăli:

  • schimbarea poziției produselor(uneori a unor întregi secțiuni ale magazinelor) se face pentru a-ți prelungi drumul prin magazin și, astfel, pentru a cheltui mai mult;
  • muzica de fundal difuzată în magazine este voit mai lentă pentru a-ți crea o stare apropiată de cea de reverie. Se obțin astfel două avantaje majore: clienții intră într-o stare aproape hipnotică, fiind mult mai ușor influențabili de către reclamele din magazin și, nu în ultimul rând, își micșorează viteza de deplasare, astfel încât pierd mai mult timp la rafturi, cumpărând produse pe care nu-și propuseseră să le ia;
  • produsele situate la nivelul ochilor unui adult mediu sunt cele mai profitabile pentru magazin(au cel mai mare adaos comercial). Nu te limita la defilarea orizontală prin fața rafturilor: fă un efort să cauți și sus și jos!
  • mărfurile esențiale sau cele mai căutate se află în spate sau în mijlocul magazinului, evident pentru a-ți lungi timpul pe care ți-l petreci printre celelalte produse;
  • legumele ambalate și/sau pre-tăiate arată mai bine decât celelalte, dar au un preț de câteva ori mai mare;
  • mostrele(în special la mâncare sau băuturi) care ți se oferă în magazin au două scopuri: pe de-o parte să-ți încetinească ritmul, iar pe de altă parte să te facă să cumperi, știut fiind că dacă primești ceva gratis te simți obligat să dai ceva la schimb, în acest caz, achiziționarea produsului;
  • bomboanele, gumele și sucurile afișate la casele de marcat sunt menite a-ți mai băga, pentru ultima dată, mâna în buzunar. Abține-te!

4. Economii substanțiale cu stocul de produse neperisabile

Găsește adevăratele promoții la produsele neperisabile și fă-ți stoc acasă. Ai mare grijă la acest punct deoarece trebuie să știi prețurile și variația lor sezonieră. În primul rând iată produsele asupra cărora trebuie să te concentrezi: paste, orez, zahăr, ulei, oțet, făină, mălai, conserve, aditivi alimentari(bicarbonat de sodiu, esențe, vanilie, etc.) s,.a.m.d. Desigur, în aceeași categorie intră și produsele nealimentare precum: săpun, șampon, pastă de dinți, detergent, detergent de vase, hârtie igienică, șervețele, becuri etc.

Aceste produse le folosești regulat, astfel încât e bine să le cumperi la prețuri cu un discount semnificativ. Vezi care-s prețurile practicate de magazine și găsește adevăratele promoții. Nu cumpăra aceste produse decât cu reducere. Eventual caută să le iei de la distribuitori sau, dacă te afli într-o zonă bună, direct de la producători!

În mare, acestea sunt cele mai importante elemente ale strategiei pentru cumpărături. Ține cont de ele și vei face economii grozave. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *