economie carburant

10 idei pentru economii substanțiale de carburant

Probabil ai auzit de cei care, în turnee demonstrative, reușesc să parcurgă sute de kilometri cu doar câțiva litri de carburant. Știi că pentru omul de rând e aproape imposibil să facă acest lucru, dar, când te afli în fața pompei, parcă ți-ai dori să știi cum poți face economii de carburant. Nu de alta, dar, pe zi ce trece, pare că mașinile consumă mai mult, iar banii se scurg din ce în ce mai mult pe la benzinărie. Ce-i de făcut? Ei bine, există soluții. Chiar dacă nu-ți promit că vei ajunge la performanțele celor despre care mai auzi pe la știri, totuși, cu câteva deprinderi simple vei reuși să faci economii substanțiale. Iată-le prezentate în 10 pași simpli.

1. Respectă limitele legale de viteză!

Respectarea limitelor stabilite prin lege te ajută atât să nu iei amenzi, cât și să faci economii de carburant. Chiar dacă pare ciudat, ar trebui să știi că motoarele mașinilor sunt optimizate pentru mersul în limitele legale. De aceea consumul sare exponențial când forțezi limitele motorului.

2. Învață să folosești lin frâna și accelerația

Obișnuiește-te să conduci lin, accelerând treptat și frânând, pe cât posibil natural, lăsând mașina să se oprească aproape fără a apăsa pedala de frână. Este cel mai eficient mod de conducere. Nu întâmplător se spune că ești șofer cu atât mai bun cu cât folosești mai puțin pedala de frână. În ceea ce privește economia de combustibil, acest mod de conducere este mai  mult decât benefic, putând conduce la scăderi de peste 30% ale consumului!

3. Turează motorul corect

Corelarea treptei de viteză în care te afli cu turația motorului este absolut esențială în ceea ce privește consumul de combustibil. Chiar dacă diferă de la mașină la mașină, turația optimă este undeva între 1700 rpm. și puțin peste 2500 rpm. A o afla e simplu: în momentul în care atingi turația ideală motorul nici nu „tremură” și nici nu este zgomotos. Învață să simți care-i zona de confort a mașinii și vei realiza serioase economii de carburant.

4. Evită orele de trafic intens

Știu că e aproape un slogan, dar multă lume nu ia în considerare acest element pe motivul că „oricum trebuie să plec acum”. Nu-i chiar așa. Poate că dacă pleci mai devreme vei avea parte de un drum mai neaglomerat și nu vei ajunge stresat la destinație. Chiar dacă ajungi mai devreme acolo, poate-ți găsești ceva de făcut. Sau poate că dacă pleci mai târziu, după ce trece vârful de trafic vei avea surpriza să ajungi la destinație tot în jurul orei la care-ai fi ajuns dacă plecai în timpul vârfului de trafic. Fă-ți bine aceste calcule, mai ales că, de cele mai multe ori, e vorba de diferențe de doar 15-20 de minute! Ce economii de carburant poți face dacă reușești evitarea unui trafic sufocant e simplu: diferența de la 18-20 l/100km(cât consumi în mod normal în accelerări și frânări în viteza întâi) la consumul real al mașinii tale.

5. Ușurează-ți mașina.

N-ai habar câte prostii cari în plus! Cineva îmi spunea că, atunci când și-a făcut ordine-n mașină și-a ușurat mașina cu 70 kg. În medie, vei constata că, golindu-ți mașina de lucruri inutile, vei câștiga cam 20kg. De asemenea, nu mai face plinul atunci când ajungi la pompă! Lasă rezervorul la jumătate că e OK. Reține: fiecare kilogram în minus se reflectă în consum. Cu cât mai ușoară e mașina, cu atît faci economii de carburant mai mari!

6. Verifică-ți anvelopele

O presiune corectă a anvelopelor se vede bine în consum. Dacă mergi cu anvelopele dezumflate consumi mai mult și, mai rău, îți pui viața în pericol. Așadar, fă-ți un obicei ca, din când în când, să-ți verifici presiunea pneurilor!

7. Învață să folosești corect „pilotul automat”

Dacă mașina ta este dotată cu pilot automat(„cruise control”), atunci trebuie să știi că utilizarea acestei funcții trebuie făcută doar pe teren plan. Dacă mergi pe un drum care urcă și coboară, chiar și ușor, e mai bine să conduci manual. Altfel, atât siguranța ta, cât și consumul de carburant vor fi afectate.

8. Controlează manual aerul condiționat

Mașinile noi vin echipate cu climatizoare care permit marea cu sarea, fără a realiza, în realitate, mai nimic. „Performanțele” climatizoarelor se văd însă în consumul de combustibil. Specialiștii recomandă folosirea acestora la modul manual, fără a mai seta temperaturi țintă. Configurează răcirea pe treapta minimă, iar în momentul în care temperatura a ajuns la o valoare plăcută, oprește pur și simplu aerul condiționat. În ceea ce privește încălzirea, în timpul iernii poți folosi temperaturile țintă fără să-ți fie afectat consumul.

9. Dezactivează tracțiunea 4×4

Dacă ai o mașină de teren, dezactivează-i tracțiunea 4×4(dacă acest lucru e posibil). Îți va consuma semnificativ mai puțin, în condițiile în care, în oraș, oricum n-ai nevoie de ea decât în condiții extrem de vitrege.

10. Evită parcarea laterală

Poate te va face să râzi, dar, pe cât posibil, găsește locuri în care să parchezi cu fața sau cu spatele. Parcarea laterală necesită manevre mai multe și, de cele mai multe ori, chiar și experții greșesc. Fiecare nereușită se transformă într-un consum suplimentar de combustibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *