Investiția în fonduri de investiții

4 avantaje pentru investitorii în fonduri de investiții

Principala alternativă la depozitul bancar o reprezintă investirea în fonduri de investiții. Din păcate, românii, trecuți prin prea multe nebunii și „experimente” financiare fug de orice investiție pe care o consideră nesigură. Când le vorbești despre fonduri de investiții automat se gândesc la FNI sau alte tunuri prin care au trecut. Lucrurile însă nu sunt nici pe departe așa cum încă mai cred unii dintre cei care caută alternative investiționale.

În primul rând, fondurile de investiții nu mai sunt ce-au fost!

Într-adevăr, în perioada marilor tunuri financiare domeniul fondurilor era un „no man’s land”. Practic oricine putea să-și facă un fond, modul de calcul al activului era desprins din SF și calea către fraudă era larg deschisă pentru oricine. Acum fondurile de investiții sunt reglementate, iar modul de calcul a activului( adică a „averii” fondului) este cât se poate de transparent, astfel încât nu prea mai sunt modalități de fraudare. În plus, administratorii fondurilor sunt controlați de ASF, iar controalele sunt deosebit de dure.

Folosind fondurile de investiții ai randamente mai mari …

Este limpede că față de dobânzile rahitice practicate de bănci, un fond îți întoarce randamente mult mai generoase. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să te gândești la această alternativă.

… dar poți avea și pierderi!

Într-adevăr, dacă investești într-un fond poți înregistra și pierderi. De exemplu, investind într-un fond de acțiuni când bursa e la vârf, o perioadă de corecție a acesteia te pune în fața unei pierderi deranjante. Pentru aceasta însă e bine să știi că fiecare tip de fond de investiție are o perioadă recomandată de investiție. Păstrând banii în fond cel puțin pe perioada recomandată îți minimizezi riscurile de a pierde bani din investiția în fonduri.

După această scurtă introducere e timpul să vedem care sunt avantajele investirii într-un fond față de păstrarea banilor într-un depozit.

1. Randamente mai mari pentru fonduri de investiții

Am mai amintit acest aspect, dar trebuie să înțelegi că e unul esențial. Într-un fond de investiții banii chiar sunt puși la lucru, nu-și pierd valoarea în timp ca în cazul depozitului bancar.

2. Riscuri acceptabile

Chiar dacă mulți se iluzionează cu garantarea depozitelor bancare, ar trebui să înțeleagă că, în unele cazuri, un fond de investiții poate fi chiar mai sigur decât un depozit. Iată un exemplu: un fond monetar investește preponderent banii în titluri de stat care sunt mult mai sigure decât orice depozit la orice bancă. Fondurile de obligațiuni investesc, de obicei, într-un mix de obligațiuni de stat și corporatiste de grad A. Chiar dacă obligațiunile corporațiilor pot părea, la prima vedere, riscante, în realitate sunt extrem de sigure. Iată doar două exemple care-ți demonstrează că teama pe care o ai este nejustificată. Ceea ce trebuie însă să știi este că investiția în fonduri îți permite să-ți asumi riscul pe care-l dorești, întorcându-ți randamente proporționale cu riscul asumat. Înainte de a trece mai departe, îți recomand să studiezi ghidul complet al fondurilor de investiții pentru a înțelege care sunt riscurile pe care ți le asumi și randamentele la care trebuie să te aștepți.

3. Optimizezi plățile către stat

În cazul depozitului bancar, impozitul pe dobândă se reține la sursă. Așadar, chiar înainte de a ți se vira dobânda în cont, îți este reținut impozitul care se virează automat către stat. În cazul fondurilor de investiție, primești toți banii în cont, inclusiv impozitul datorat către stat. La începutul anului următor, administratorul fondului îți pune la dispoziție un formular cu câștigul realizat în anul anterior, formular pe care trebuie să-l depui la finanțe până pe data de 20 mai. În două-trei luni de la depunere(uneori chiar mai greu) Finanțele îți trimit decizia de impunere care conține suma datorată statului. Din momentul primirii, mai ai șaizeci de zile la dispoziție pentru a efectua plata! Hai să facem acum un calcul: presupunem că ai vândut titlurile de fond în luna mai. Abia peste un an depui declarația privind câștigurile, peste încă două luni Finanțele îți trimit Decizia, iar tu mai ai la dispoziție încă două luni până plătești. Asta înseamnă că te mai poți folosi de banii datorați statului încă un an și patru luni. Iar în timpul ăsta banii pot lucra pentru tine. E un avantaj major!

4. Înveți gratuit să investești în mod profesionist

Urmărind modul în care fondul ales de tine investește banii(e public!) înveți cum să-ți faci propriile investiții. Este, probabil, cea mai bună școală de care poți avea parte. Aceasta deoarece vei înțelege timing-ul și randamentul la care te poți aștepta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *